Maak uw keuze: CD / DVD / BOEK / BLADMUZIEK

Boek
Deze Jongen

€ 12,00

 

Deze Jongen, Gerard van Maasakkers (totnogtoe) beschrijft het leven en de muzikale carrière van de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers, winnaar van de Gouden Harp, en al dertig jaar vertolker van chansons over herkenbare mensen en universele thema’s.
Het biografisch boek verschijnt in de maand dat de zanger zestig jaar wordt en het bekijkt zijn leven totnogtoe door een vergrootglas. De schrijvers Joost Goutziers en Jeroen Ketelaars verhalen over de jeugd van de zanger die is opgegroeid in Nuenen, een dorp onder de rook van Eindhoven. In zijn kinderjaren was Nuenen een agrarisch dorp waar de katholieke kerk heerste als een vorst. In veel nummers keert de sfeer van zijn dorp terug. Ook de mensen die hem omringden krijgen soms een plaatsje in een lied. Dat kunnen buren zijn, de tambour-maître van de fanfare, een armoedig geklede vrouw die door het dorp zwierf, maar hij zingt ook over zijn vader, zijn moeder en zijn zusje Marijke dat op jonge leeftijd is verongelukt. Gerard van Maasakkers haalt de thema’s voor zijn liedjes uit zijn directe omgeving, uit zijn eigen leven en zijn levendige herinneringen. Om die reden kozen de auteurs ervoor om een parallel te leggen tussen de levensfasen van de zanger en de liedjes die daarbij passen.
Het boek beschrijft zijn periode op het kleinseminarie in Vught, zijn studie tot landschapsarchitect, maar vooral de weg die hij bewandelde die hij voor zijn gevoel bewandelen moest. Hij wilde zanger worden, daar lag zijn hart, en al kostte het tijd om daar volledig voor te gaan, hij wist dat zijn toekomst en zijn mogelijkheden op het podium lagen. De jonge Van Maasakkers dirigeerde een jongerenkoor, schreef een eigen musical en rook net als veel van zijn muzikale leeftijdsgenoten aan de folkwereld. Zeker toen hij ontdekte dat hij zich muzikaal het best in zijn streektaal kon uitdrukken, ging het bergopwaarts met zijn carrière. Zijn eerste lied was het succesvolle Hee gaode mee, en er zouden nog veel liedjes in het Brabants volgen. Toch voelde Gerard van Maasakkers zich in de folkscène niet op zijn plaats. Hij onderzocht jazz, latin en popmuziek en ontwikkelde gaandeweg een geheel eigen stijl. Hij zingt nu chansons met een Brabantse tongval en gevoelige teksten vól mededogen, die bij de luisteraar een grote mate van herkenning oproepen. Met zijn begeleidingsband De Vaste Mannen speelt Gerard van Maasakkers in zalen in het hele land en Nederlandse artiesten als Paul de Leeuw, Claudia de Breij en Guus Meeuwis vertolken zijn liedjes op Anders, een cd die uitkwam in 2008, het jaar dat hij zijn dertigjarig jubileum vierde. De zanger is blij met zijn succes, maar nog gelukkiger is hij met de wijze waarop hij tegenwoordig zijn liedjes schrijft. Kleine schilderijtjes, noemt hij die. Zijn fans weten ze te waarderen en de critici ook. Hij won meerdere prijzen, met De Gouden Harp totnogtoe als hoogtepunt.
Het boek Deze jongen beschrijft uitvoerig de worstelingen die de zanger voerde, zoals de strijd met zijn vader die in hem geen zanger, maar een hovenier zag. Ook beschrijft het boek Van Maasakkers’ zoektocht naar de mannenliefde. Die leidde twee keer tot verliefdheden op muzikanten met wie hij samenwerkte. Op muzikaal gebied werkte Gerard van Maasakkers met verschillende muzikanten, totdat hij met zijn De Vaste Mannen in rustiger vaarwater terechtkwam. Deze jongen is een journalistiek boek waarin veel mensen aan het woord komen: familieleden, klasgenoten, muzikanten van weleer, muzikanten van nu, voormalige buren en zijn regisseur. Deze mensen spreken hun waardering uit voor de zanger, maar schromen niet om ook een kritisch geluid te laten horen. Het biografisch boek, dat is vormgegeven door Peter van Casteren, is rijk geïllustreerd met foto’s van de zanger. Die foto’s geven behalve een impressie van het leven en de carrière van Gerard van Maasakkers ook een prachtig tijdsbeeld van de verschillende perioden die in het boek worden behandeld. 

De prijs van de biografie is € 24,95. Het boek wordt in een brievenbus-doos verzonden. Totaalbedrag (inclusief brievenbus-doos en verzendkosten) speciale aanbieding: € 18,00 euro.

Titel: Deze jongen. Gerard van Maasakkers totnogtoe
ISBN/EAN: 978-94-6032-002-6
Auteurs: Joost Goutziers en Jeroen Ketelaars
Vormgeving: Peter van Casteren
 
Boek
Bloemencorso Valkenswaard

€ 10,00

 

1 zanger als geen ander - 14 prachtige liedjes - 1 uniek corso - 14 adembenemende wagens - 3 miljoen dahlia's - 35.000 liefhebbers - 1 bijzonder fotoboek (met cd).

Een bijzonder evenement dat op bijzondere wijze is vastgelegd in een oogstrelend boek in een beperkte oplage. Een boek waarin gelauwerde fotografen het gevoel van het corso in prachtige beelden vastgelegd hebben. De voorbereidingen. De ontwerpen. Het bouwen. Het overleg. De ontmoetingen met Gerard en natuurlijk de dag zelf. Een eenmalig document en een monument voor Brabant. Om zeker te zijn van uw exemplaar kunt u het boek nu al bestellen. Een uniek boek van een unieke dag.

De prijs van het fotoboek (met cd) is normaal 27,95 euro.
Het fotoboek wordt in een speciale brievenbus-doos verzonden.
Totaalbedrag (inclusief brievenbus-doos en verzendkosten) nu als speciale aanbieding: 9,99 euro.
Boek
tussen de regels

€ 3,00

 

Tussen de regels bevat de tekst van de 17e Van Gogh-lezing, die Gerard van Maasakkers op 6 oktober 2006 op uitnodiging van het Noordbrabants Genootschap uitsprak in 's-Hertogenbosch.


Uit: Brabants Dagblad
door Mieske van Eck

Gerard van Maasakkers is behalve zanger, ook een fantastisch spreker. Dat bleek tijdens de Van Gogh- lezing in Den Bosch. In Frankrijk noemen ze het chanson. Het Nederlands heeft er eigenlijk geen woord voor. Lied hoort meer bij klassieke zangers en liedje is voor Gerard van Maasakkers een maat te klein. 

Vrij van hoogdravendheid vertelt Van Maasakkers hoe hij gevoelens en gedachten omvormt tot zingbare en verstaanbare poëzie. Brabantse poëzie in zijn geval, niet omdat hij zo’n chauvinist is, maar omdat Brabants de taal is waarin hij is opgevoed.
"Nederlands spreken leerde ik pas op school”, zegt hij. Maar zijn liedjes zijn van overal en altijd, legt hij uit en dat verklaart meteen, waarom hij ook in de rest van Nederland als zanger geliefd is.

Een observant voelt hij zich, maar ook een soort acteur, die in de huid kruipt van de persoon die hij moet spelen. Van Maasakkers geeft een goed beeld van hoe hij woorden en muziek vindt voor het alledaagse en toch bijzondere. Zoals bijvoorbeeld Van Goghs ‘Aardappeleters’. Want in de lelijke koppen op het schilderij herkent de in Nuenen geboren zanger zijn plaatsgenoten.

Hij vertelt: "Brabants is in mijn oren een zachte, vloeiende taal, maar voor de zaken van het gevoel hebben we geen woorden. We hebben geen uitdrukking voor ‘ik hou van jou’, want ‘ik zie oe gère hebben we geleend van de Vlamingen. Wij gebruiken het harde ‘schèuwen’ als we ‘huilen’ bedoelen. Of we janken. Dat klinkt stoerder.”
"Maar voelen doen we als Brabanders wel. Tussen de regels.”
 
 

 BESTELOVERZICHT

Uw winkelmandje is leeg. Klik aan de linkerkant bij een artikel op "Bestellen" om een artikel toe te voegen.

Alle artikelen zijn met handtekening en de prijzen zijn inclusief verzendkosten! Uw bestelling wordt verstuurd nadat wij uw betaling hebben ontvangen.